Yaklaşık 2 ay önce yasalaşan ve 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan halk ağzı ile Airbnb yasası resmi adı ile Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasınını düzenleyen yasanın yönetmeliği sonunda yasanın yürürlüğe giriş tarihinden tam 3 gün önce açıklandı!
2 aydır huzursuz bir şekilde bekleyen, nereye, nasıl başvuracağını bilemeyen ev sahiplerinin önünde artık en azından bir yol haritası var – hala kör noktaları olsa da. Gelin bu yol haritasını beraber inceleyelim.
Başvuru nereye yapılacak?
Başvuru süreçleri hayatımızı her anlamda kolaylaştırmaya devam eden e-Devletimiz üzerinden gerçekleşecek. Elinizde belgelerle herhangi bir kuruma fiziki başvuru yapmaya çalışmayın zira bu başvuruların değerlendirmeye alınmadan başvuru sahibine iade edileceği yönetmelikte açıkca belirlenmiş. Son kontrollerimizi yaptığımızda uygulama üzerinde başvuru sayfası henüz açılmamıştı ancak aldığımız bilgilere göre eli kulağındaymış.
Kimler başvuru yapabilir?
Daha önce yasada belirtildiği üzere başvurular sadece mal sahipleri tarafından yapılabilecek. Üzerinde üst veya intifa hakkı bulunan mülklerde ise başvurular hak sahipleri tarafından gerçekleştirilebilecek. Aynı binada birden çok mülkü bulunan şanslı kişilerdenseniz işinizi tek başvuruda çözebileceksiniz. Ancak aynı binadaki konutlarınıza farklı zamanlarda başvuru yapacaksanız önceden aldığınız izin belgelerinizi beyan etmeniz gerekiyor.
Başvurular vekaleten de gerçekleştirilebilecek. Bu durumda aşağıda özetlediğimiz belgelere ek olarak mülk sahibi veya hak sahibi kişiler tarafından imzalanmış vekaletname örneğini de ibraz etmeniz gerekmekte.
Başvuru için gereken belgeler nelerdir?
Kimliğinizi belirten resmi belge fotokopisi (kimlik kartı, nüfüs cüzdanı, pasaport, yabancı kimlik kartı vs.) Bu belgelerde imzanız bulunmuyor ise noterden imza beyannamesi almanız gerekiyor.
Konut üzerindeki mülkiyet haklarını ve diğer ayni hakları gösteren güncel tapu örneği. Konutunuz kat mülkiyetli veya kat irtifaklı değil ise üzülmeyin konut olarak düzenlenmiş yapı kayıt belgeniz olması da yeterli.
Paylı mülkiyet olan konutlarda pay ve paydaş çoğunluğunu sağlandığı durumlarda başvuru yapılabilecek. Bu durumda başvuruya onay veren maliklerin kimlik bilgileri ile beraber başvuruya onay verdiklerini belirten dilekçe de ibraz edilmesi gerekiyor. Elbirliği mülkiyeti olan durumlarda ise tüm maliklerin onay dilekçesi ve kimlik bilgileri istenmekte. Bu iki durum için istenen bir diğer belge ise malikler tarafından söz konusu mülkiyet için Bakanlık nezdinde bir sorumlu malik seçilerek yazılı olarak beyan edilmesi.
Kat malikleri muvafakatnamesi nasıl alınacak?
Gelelim yasanın en çetrefilli gerekliliğine… Mülkünüz tamamen size ait veya müstakil ise yukarıda saydığımız belgelerle başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Ancak binanızda size ait olmayan bağımsız bölümler var ise diğer tüm maliklerden izin almanız gerekiyor.
Bu durumda istenilen belge yönetmelikte “…binada yer alan konut nitelikli tüm bağımsız bölümlerin kat maliklerin tarafından oy birliği ile alınan kararın noter onaylı örneği.” olarak geçiyor. İşler de biraz burada karışıyor çünkü bir çok binada malikleri bir araya toplamak dile kolay. Mal sahiplerini aynı yer ve zamanda bir araya getirmek bir yana, isim ve telefonlarını bulmak bile zor.
Toplanmanın fiilen mümkün olmadığı fakat sözlü olarak izin verildiği durumlarda maliklerin kendi yaşadıkları yerlerden tekil olarak verecekleri muvafakatnamelerin veya bir kağıt üzerinde posta ile dolaştırılarak toparlacak imzaların notere onaylatılması ile başvuru yapılıp yapılamayacağı net değil.
Takip eden bir maddede “Başvuru sahibi, sunduğu belgelerin aslına uygun olduğunu ve gerçeği yansıttığını, verilen bilgilerin doğru olduğunu kabul ve beyan eder…” ibaresi bulunuyor. Ve aksi durumda bu belgeleri sunanların cezasını çekeceği belirtiliyor. Bu maddeyi yorumlayan kimi avukatlar Bakanlığın yönetmelik ile belgelerin doğruluğunu kontrol etmektense sorumluluğun izin isteyen(ler)e devredildiği görüşünde. Bu sebeple tüm apartmanın cümbür cemaat notere gitmesine gerek olmayabilir diyor.
Apartmanınız da bir yönetim bulunuyor ise bir toplantıda bu kararı apartman yönetim defterine işleyerek bu belgeyi görece daha kolay şekilde temin edebilirsiniz. Yönetici, yetkisi dahilinde bu belgeyi notere onaylatabilir. Ancak şunu da belirtelim ki binanız 8’den daha az bağımsız bölümden oluşuyorsa yönetim kurma zorunluluğu bulunmuyor.
Başvuru sonrası süreç nasıl işliyor?
Yönetmelik geç yayımlansa da belge süreçleri hızlı ilerleyecek gibi görünüyor zira başvurulara ilişkin işlemlerin en geç 30 gün içerisinde sonuçlandırılması zorunlu kılınmış. Başvurunuz olumlu sonuçlanmış ise yine en geç takip eden 30 gün içerisinde yerinde denetim yapılması kararlaştırılmış.
Aman diyelim başvurunuzu ciddiye alın ve birazdan değineceğimiz gereklilikleri mutlaka yerine getirin çünkü yerinde denetim sırasında başvuru yapılan konutun asgari nitelikleri taşımadığı tespit edilirse 100.000TL ceza ile karşılaşacaksınız!
Konutlarda hangi nitelikler aranacak
- En az bir yatak, tuvalet-banyo, yaşam alanı ile mutfak düzenlemesi.
- Konutta soğuk ve sıcak su, yatak odalarında nitelikli yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, banyoda kişi başı yüz ve banyo havlusu.
- Kimyevi yangın söndürücüler ile banyo-tuvalet hariç sabit ayrımı olan tüm bölümlerde yangına karşı duman dedektörü, kapı arkalarında kaçış merdiveninin yerini gösteren kroki.
- Konutta kullanılan tefriş, dekorasyon, donanım ve cihazların standartlara uygun, temiz ve bakımlı ve çalışır durumda olması.
Ayrıca bir konutta kalabilecek toplam misafir sayısı da belli şartlara bağlanmış durumda. Her yatak odası 2 kişilik sayılıyor ve yatak odaları haricinde en fazla 2 kişi daha konaklatılabiliyor. Herhalükarda toplam konaklayan sayısı 3 yaşından büyük çocuklar için 12’yi geçemiyor.
İzin belgesi ücreti ve plaket ne kadar?
Her ne kadar belirtilmemiş olsa da aldığımız duyumlara göre izin belgesi ve plaket ücreti kesin olmamakla beraber 10.000TL civarında olacakmış.
Takipte kalın ve Airbnb hakkında güncel bilgilerden en kısa sürede haberdar olmak için mail listemize kaydolmayı unutmayın.
11 Comments
Yorum Yap
Mail listemize kayıt olun en yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun!
Türkiye Turizmi Kısa Dönem Kiralamada Tarihi Fırsat Kaçırıyor
Homesberg AI Chat Assistant
İstanbul Turizmi Düşüşte
Homesberg Dinamik Fiyatlandırma Nasıl Çalışır
Nasıl 5 Yıldızlı Airbnb Hostu Olunur
İzinsiz Evlere Airbnb’den 100 Gün Kısıtlaması
Kısa Dönem Kiralamalarda Dinamik Fiyatlandırma
Airbnb Türkiye Kapanıyor mu?
Airbnb İzin Belgesi Başvurusu
Airbnb Yönetmeliği Açıklandı
Bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.
Basitçe aydınlattığınız için teşekkür ederiz. Bekliyoruz
Çok iyi
12 daireli Binamız kurulurken o zaman ki kat malikleri tarafından imzaya alınan yönetim planın da günlük kiraya verebilir maddesi var . Dolayısıyla orayı sonradan alan kişiler direk olarak bu yönetim planı nı kabul etmiş oluyor. Yani yönetim planı ile başvuru yapabilir mi
Yasin Bey selamlar,
Yönetim planı üzerindeki izine göre ilerleme seçeneği yasaya göre sadece rezidanslara verilmiş durumda. Ancak sahadaki işler bazen daha farklı seyredebiliyor. Yönetim planı ve diğer gerekli evraklarla beraber e-devlet üzerinden başvuru yaparsanız tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır. Eğer başvurunuza onay verilirse herkes aynı belge ile belge alabilir.
Eğer mülkü satın almayı düşünüyorsanız mutlaka kontrol ettirmenizi öneririm. Bulunduğunuz ildeki Kültür Turizm Müdürlüğü’ne dilekçe vererek de bilgi alabilirsiniz.
Rezidanslarda yonetim planinda yazma sarti aranmaksizin muracaat edilebiliyor mu? Yonetmelikte oyle gibi ama kanunda farkli. Bu durumda hangisi gecerlidir?
Merhabalar Hale Hanım,
Burada rezidansınız niteliği önemli yönetmelikte belirtildiği üzere;
“Yüksek nitelikli konut (rezidans): 3/7/2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde tanımlanan ve aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen yerlerde yapılabilen, en az konut şartlarını sağlayan; resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi mekânlarının bulunduğu, sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri ile spor salonu ve yüzme havuzu gibi hizmetlerin verilebildiği birden fazla bağımsız bölümü ihtiva eden konut binalarını, ifade eder.”
Bu alanlar çoğunlukla yeni imara açılan veya büyük çapta kentsel dönüşüme tabi olan yerler. Aldığımız duyumlara göre adı rezidans olan yerlerin çok büyük çoğunluğu yasa ile uyumlu değil maalesef.
Rezidansın bu niteliği taşımasının yanında yönetim planına da kısa dönem kiraya verilebileceğinin tapuya işlenmesi gerekmekte. Madde 5,3,b de ifade edilmek istenen bu.
Konutunuzun bu nitelikleri sağlayıp sağlamadığını öğrenmek için yönetiminiz ile iletişime geçebilirsiniz.
İyi yıllar dileriz
Merhaba peki müstakil yazlık ama site ise de site sakinlerinden izin almak gerekiyor mu ?
Merhabalar,
Tapunuz müstakil ve sadece size ait ise gerekmez
Merhabalar,
Giriş dükkan ve üst üste 3 bağımsız daire bulunan müstakil bir binamız var. Dükkan dışında 3 daireyi ayrı ayrı günlük olarak kiraya verebilir miyiz? Yönetmelikte madde 3.4 te “Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda en fazla yüzde yirmi beşi için aynı kiraya veren adına izin belgesi düzenlenebilir.” diyor. Bizim binamız 4 bağımsız bölümden oluştuğu için bu maddeye göre 3 dairenin tamamı için izin belgesi alabilir miyiz? Teşekkürler
Merhabalar,
Evet 3 dairenize de izin alabilirsiniz ve dükkan tapulu yerden izin almanıza gerek bulunmuyor.