Herkesin aklındaki soru: Türkiye’de Airbnb yasal mı?
Bu yazımızda özellikle son zamanlarda ülkemizde popüler olan Airbnb ve Booking, VRBO, Expedia gibi platformlarda ev sahipliği yapmanın yasal sorumluluklarına etraflıca değineceğiz.
Ev sahipleri neden Airbnb üzerinden kiralama yapıyor?
Türkiye’de son yıllarda gerek kira kanunlarının kiracıdan yana tasarlanması gerekse yüksek enflasyon oranları sebebiyle ev sahipleri evlerini her geçen gün artan şekilde kısa dönemli olarak kiraya vermekteler. Peki bu konuda ev sahiplerine düşen yasal yükümlülükler tam olarak nelerdir? Airbnb ve benzeri platformlarda kısa dönemli ev kiralamak tamamen yasal olarak yapılabilir mi?
Cevap hem evet hem hayır. Konuyu internette arattığınızda Türkiye’de evinizi Airbnb’den kiraya vermenin tamamen yasal olduğuna dair yanıltıcı yazılar bulabilirsiniz ancak konu bundan biraz daha karmaşık. Kağıt üzerinde evinizi Airbnb’den kiraya verebilirsiniz ancak bunu tamamen yasal şekilde yapabilmek için dikkat etmeniz gereken 3 önemli nokta var.
- Kimlik Bildirimi
- Vergilendirme
- Konaklama Ruhsatı
Kimlik Bildirimi
Evinizi Airbnb üzerinden kiraya vermek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli husus evde konaklayan tüm misafirlerin kimlik bildirimlerinin ilgili kanun kapsamında emniyet müdürlüğünün resmi sistemine eksiksiz şekilde yapılması. Misafirler Airbnb’den evinizi tutmak için her ne kadar Airbnb’ye kimliklerini yüklemek zorunda olsalar da Emniyet güçlerinin bu veriye erişimi bulunmuyor. Airbnb’de zaten Türkiye Cumhuriyeti ile verilerini hiç bir şekilde paylaşmıyor(vergi de vermiyor). Bu da başka bir yazımızın konusu olsun. Başka internet sitelerinde aksi bilgiler görebilirisiniz kesinlikle itimat etmememiz şiddetle önerilir!
2017 yılbaşı günü Reina’ya yapılan terörist saldırı sonrası Polis güçleri günübirlik kiralanan yerler üzerindeki baskı ve denetimlerini arttırdı. Gerek Airbnb üzerinden gerekse başka platformlardan yapılan tüm kısa süreli, ikamet belgesi gerektirmeyen konaklamalar aynı otellerde olduğu gibi Emniyet Müdürlüğü’nün Kimlik Bildirim Sistemine kaydedilmesi gerekiyor. Aksi halde çok yüksek cezalarla karşı karşıya kalınabilir.
Vergilendirme
Unutulmamalıdır ki vergilendirilmiş kazanç kutsaldır ve kazanılan her tutarın muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesi gerekir. Airbnb’de tabiki bundan muaf değil. Airbnb tarafından hesabınıza gelen her tutar için vergi vermeniz gerekmekte. Burada esas soru bu verginin hangi şekilde ödenmesi gerektiği. Kira geliri sayarak gayrimenkul sermaye iradı olarak mı verilecek yoksa ticari gelir sayılıp mükellefiyet ve fatura kesmeyi mi gerektirecek. Bu konuda farklı görüşler bulunmakta ancak vergi dairesinin çeşitli zamanlarda yayımladığı özelgelerde bu gelirin ticari gelir olarak değerlendirilmesi ve fatura kesilmesi hususunda görüş verilmiş durumda.
Konaklama Ruhsatı
Evinizi Airbnb veya başka platformlardan gönül rahatlığıyla kiralayabilmek için yerel yönetimlerden veya Turizm Bakanlığı’ndan konaklama ruhsatı almanız gerekmekte. Konaklama ruhsatı almanın şartları ise oldukça uzun ve zorlu. Bir apartman dairesine konaklama ruhsatı alabilmek ise pratikte imkansız. Bu konunun aşılması neredeyse imkansız ancak pek bir yaptırımı da bulunmuyor. Bu yaptırımların ne olduğuna bir sonraki yazımızda değineceğiz.
Sonuç
Toparlamak gerekirse Türkiye’de evinizi Airbnb üzerinden kiraya vermek (şimdilik) açık gri alanda diyebiliriz. Evini Airbnb veya başka platformlar üzerinden kiraya vermek isteyenler için henüz bir düzenleme yapılmış değil ancak bu sene sonuna kadar bir mevzuat çıkarılacağı hakkında söylentiler mevcut.
Şu anki duruma bakıldığında ve yukarıda bahsettiğimiz uyulması gereken noktalar ve yaptırımları göz önüne alındığında kimlik bildirimi yapmanız, verginizi ödemeniz ve en önemlisi şikayet edilmemeniz durumunda evinizi Airbnb üzerinden kiraya verebilirsiniz.
Takipte kalın ve Airbnb hakkında güncel bilgilerden en kısa sürede haberdar olmak için mail listemize kaydolmayı unutmayın.
Bir yorum oluştur